Сир Grana Padano (Грана падано) Trentin 14 міс
Грана падано (італ. Grana Padano) - італійський твердий витриманий варений пресований сир з коров'ячого молока, не тільки неймовірно популярний по всій країні, а й дав назву цілої категорії італійських сирів.
Слово «грана» (grana - «зернистий») стало тепер загальною назвою всіх твердих сухих терткових сирів, якими італійці посипають піци, «пасти» і супи. Слово «падано» (padano) означає «Паданську» - тобто, «вироблений в басейні річки По» (Ломбардія), хоча тепер цей сир категорії DOP роблять не тільки в Ломбардії.
Зона його виробництва тепер включає, крім Ломбардії, всі провінції П'ємонту, ряд провінцій Трентіно - Альто-Адідже, Венето і Емілія-Романья. Сир визріває під суворим контролем не менше року (іноді й 6-8 років), а в продаж надходять великі циліндричні голови діаметром 35-45 см, висотою 18-25 см і вагою 24-40 кг, вкриті товстою натуральної золотисто-жовтою гладкою кіркою .
Грана-Падано, як і всі сири класу «грана», використовують насамперед як тертковий - італійці купують його тільки шматком, і натирають безпосередньо під час приготування страви. Однак сир дуже смачний в кінці трапези з сільським хлібом і стаканчиком прохолодного білого сухого вина в супроводі винограду, груш або меду; так само добре до нього підійдуть і червоні вина barolo або brunello.
Грана падано вживають як окремо, доповнення до вермуту, вина, як правило червоному, так і в тертому вигляді аналогічно пармезаном (для заправки пасти, в салатах і т. д.). Має солонуватий, пікантний смак з легким горіховим відтінком.
Упаковка: 400-450гр