Сир Gorgonzola з цвіллю
Горгонцола (італ. Gorgonzola) - італійський блакитний сир з коров'ячого молока, назва якому дала однойменна селу, що лежить в околицях Бергамо. Це один з найвідоміших і делікатесних сирів Італії.
Зона виробництва горгонцола - ломбардні провінції Бергамо, Бреше, Комо, Кремона, Мілан, Павія, а також ряд комун в провінції Алессандрія (П'ємонт). Процес дозрівання пікантної горгондзоли зазвичай триває від трьох до шести місяців.
У продаж надходять циліндричні великі головки висотою 16-20 см, діаметром 25-30 см в вагою 6-13 кг, покриті грубою шорсткою сірою кіркою з червонуватими цятками, під якою ховається ніжна пікантна масляниста м'якоть білого або блідо-солом'яного кольору з прожилками зеленої цвілі виду Penicillium glaucum. Горгондзола - не тільки столовий сир, вона широко застосовується і в кулінарії - її кладуть у соуси для овочів або пасти, а іноді просто додають в салати або в поленту.
Рекомендовані вина - від червоного сухого Barolo до солодкого Reciota della Valpolicella або Vino Santo.